Politie wil hulp publiek tegen zware geweldsmisdrijven

In de regio Eindhoven lijkt een oorlog binnen het drugsmilieu te woeden, waarbij extreem geweld wordt gebruikt. De politie wil hier snel een einde aan maken en roept daarom via een speciale webpagina het publiek op om met tips te komen. Dat kan anoniem.

De politie en het Openbaar Ministerie zien meerdere verbanden tussen recente zware geweldsincidenten in de regio Eindhoven. Daarom is een webpagina geopend waarop de recherche het publiek vraagt mee te denken in zeker tien onderzoeken. Men hoopt zo tips te krijgen van mensen die tot nu toe uit angst voor represailles hebben gezwegen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mensen die nu al met de dood worden bedreigd.

Oorlog binnen het milieu
De recherche heeft de incidenten zelf ook al uitgebreid onderzocht en geprobeerd de parallellen te vinden, maar vaak lopen de onderzoeken vast doordat mogelijke getuigen weigeren iets te zeggen. Uit de onderzoeken leidt de politie af dat het vaak om dezelfde verdachten en voertuigen gaat. Dat wijst op een oorlog binnen het milieu, waarbij de ene wraakactie op de andere volgt. De politie benadrukt dat slachtoffers niet altijd eveneens uit het milieu komen. De politie vindt het belangrijk dat de criminele netwerken in beeld komen en doet daarom nu een beroep op het publiek. Dat is volgens recherchechef Ron van Brussel zeker niet tevergeefs. “De afgelopen maanden zijn er bij ons meerdere zeer serieuze tips binnengekomen over op handen zijnde afrekeningen in het criminele milieu in de regio. Daarbij worden soms heel concreet namen genoemd. Zowel potentiële daders als slachtoffers worden door ons aangesproken en gewaarschuwd en er wordt een opsporingsonderzoek opgestart.”

Beloningen
Volgens het Openbaar Ministerie is er veel aan gelegen om helderheid te krijgen in de onderzoeken. “Het is volstrekt onacceptabel wanneer criminele conflicten tot dit soort ernstige feiten leiden. Schietpartijen zijn op zichzelf al ernstige incidenten, maar als ze plaatsvinden op de openbare weg zijn de risico’s voor omstanders enorm en dat tolereren wij niet”, zo vertelt hoofdofficier van justitie Heleen Rutgers. In de zaken die de politie en het OM beschouwen als liquidaties en pogingen daartoe heeft de hoofdofficier een beloning uitgeloofd voor de persoon die zich meldt met de tip die leidt tot een oplossing. De bedragen zijn vindbaar op de website. Volgens Rutgers is al in meerdere onderzoeken het publiek gevraagd om mee te denken, bijvoorbeeld in opsporingsprogramma’s of op sociale media. Op de speciale website worden zaken stuk voor stuk kort beschreven, zijn unieke foto’s getoond van de plaatsen delict en in meerdere zaken staan concrete onderzoeksvragen voor het publiek. Rutgers: “Laten wij hopen dat er veel nieuwe tips binnenkomen want dit moet echt stoppen.”

Ook interessant:

onze
klanten