Politie waarschuwt voor steeds creatievere babbeltrucs

De politie waarschuwt via sociale media voor een toename van diefstallen uit woningen, waarbij dieven steeds ‘creatievere’ babbeltrucs gebruiken om mensen te misleiden. Dit soort oplichtingspraktijken zorgt voor meer slachtoffers, waarbij de schade niet altijd gedekt wordt door de verzekeraar.

Dieven doen zich bijvoorbeeld voor als waterleidingmedewerkers en beweren ze dat ze het water in de woning moeten controleren vanwege een vermeende salmonellabesmetting. Eenmaal binnen nemen ze vervolgens persoonlijke eigendommen mee.
De politie geeft aan dat deze diefstallen steeds gevarieerder worden, waarbij de dieven zich niet langer alleen voordoen als bankmedewerkers, maar ook als postbezorgers, klusjesmannen of medewerkers van energieleveranciers. Deze veranderende aanpak maakt het moeilijker voor mensen om op hun hoede te zijn en zorgt ervoor dat meer mensen slachtoffer worden van deze malafide praktijken.

Belangrijk om aangifte te doen
De schade veroorzaakt door deze babbeltrucs wordt vaak niet gedekt door de verzekering omdat er geen sprake is van braakschade. Hoewel sommige verzekeraars coulance kunnen tonen, hangt het af van de individuele situatie en de voorwaarden van de verzekeraar. Het Verbond van Verzekeraars benadrukt het belang van het doen van aangifte om de aannemelijkheid van de babbeltruc vast te stellen en te helpen bij het opsporingswerk van de politie.
Met name ouderen zijn het slachtoffer van deze vorm van oplichting, daarom adviseert de politie mensen om dit met ouderen te bespreken en hen aan te moedigen om gezonde achterdocht te hebben tegenover onverwachte bezoekers. De politie doet momenteel onderzoek naar deze diefstallen en vraagt het publiek om extra alert te zijn.

Bron: beveiligingnieuws.nl

Ook interessant:

onze
klanten