Politie hackt crimineel berichtenverkeer

Met het hacken van de beveiligde berichtendienst EncroChat zou de politie toegang hebben gekregen tot misschien wel miljoenen berichten van criminelen, over onder andere drugstransporten en liquidaties. Dat meldt De Telegraaf. Donderdagmiddag vertellen EuroJust en EuroPol meer over deze zaak.

Het is alweer de vierde beveiligde berichtendienst die door de politie wordt blootgelegd. Eerder ging het om Ennetcom, IronChat en PGP-Safe. Deze diensten werken met behulp van ‘Pretty good Privacy’, waarbij berichtenverkeer via speciale smartphones wordt versleuteld. Criminelen blijken hier ten onrechte het volste vertrouwen in te hebben. Daarom maken ze ook geen gebruik van versluierde taal om de politie te misleiden. Er worden onder andere foto’s van partijen drugs en contant geld uitgewisseld als bewijs dat het goed zit met een deal.

Invallen
Het lijkt erop dat de politie intussen volop aan de slag is gegaan met de op EncroChat aangetroffen informatie, want de afgelopen weken zijn er enorme hoeveelheden drugs en contant geld in beslag genomen bij invallen. Ook werd een fabriek van Crystal Meth opgerold. Er was ook haast bij geboden, want EncroChat ontdekte de hack op 13 juni en stuurde direct een waarschuwing naar alle gebruikers, met het advies berichten te wissen en de PGP-smartphones niet meer te gebruiken. In 2016 wisten de politie en het OM de server van het bedrijf Ennetcom te kraken. Dat leverde miljoenen berichten tussen honderden criminelen op. Zo wist de politie ook doorslaggevend bewijs te krijgen in een aantal liquidatiezaken binnen de Mocro-maffia. Het onderzoek naar EncroChat beperkt zich niet tot Nederland. EuroJust en EuroPol maken donderdagmiddag als internationale opsporingsorganisaties de resultaten bekend.

bron: Beveiligingsnieuws

Ook interessant:

onze
klanten