Landelijke preventiecampagne tegen e-bikediefstal

Onder het motto STAAT-E-LEKKER’ is 4 maart een landelijke campagne gestart tegen e-bike diefstal. De ‘STAAT-E-LEKKER’-campagne roept e-bike bezitters op om hun elektrische fiets altijd en overal goed te beveiligen tegen diefstal: extra slot erop, ergens aan vast én doe meer. Want het aantal e-bike diefstallen stijgt schrikbarend snel.

De immense populariteit van e-bikes in Nederland – in 2023 was maar liefst 57 procent van alle nieuw verkochte fietsen elektrisch – is ook bij criminelen niet onopgemerkt gebleven. Uit analyse van aangiftecijfers van de Nationale Politie door S.A.F.E. blijkt dat er een duidelijke verschuiving is van winkeldiefstallen en inbraken naar fietsdiefstal. In 2023 werden naar schatting circa 90.000 elektrische fietsen gestolen, een stijging van ongeveer 45 procent ten opzichte van 2021.

Toolkit
Om de diefstal van e-bikes tegen te gaan, wordt er een grootschalige campagne gelanceerd als onderdeel van een breder initiatief van verzekeraars, de fietsbranche, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen. Op de website STAAT-E-LEKKER.nl kunnen geïnteresseerden deelnemen en diverse communicatiemiddelen voor sociale media downloaden uit de toolkit.
Met de campagne ‘STAAT-E-LEKKER’ willen de initiatiefnemers laten zien wat men zelf kan doen om diefstal van een e-bike te voorkomen, zelfs in situaties waar haast geboden is, zoals bij het halen van de trein of het kort achterlaten van de fiets tijdens het boodschappen doen. De campagne biedt verschillende tips, waaronder het beveiligen van de fiets met een extra slot, het vastmaken ervan aan een vast object en het nemen van extra voorzorgsmaatregelen.

De campagne ‘STAAT-E-LEKKER’ is een gezamenlijk initiatief van meerdere organisaties, waaronder Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.), het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), Centrum Fietsdiefstal en verschillende verzekeraars zoals Achmea, ANWB Unigarant, ENRA, Kingpolis, ASR en Univé.

Bron: beveiligingnieuws.nl

Ook interessant:

onze
klanten