Gemeenten willen gezichten scannen tegen identiteitsfraude

Gemeenten overwegen gezichtsscans te gaan gebruiken bij het aanvragen van identiteitsbewijzen om identiteitsfraude tegen te gaan. Deze scans zouden moeten verifiëren of de persoon die een nieuw paspoort of rijbewijs aanvraagt, daadwerkelijk de persoon is op de foto van het oude identiteitsbewijs, zo meldt de NOS.

Hoewel gezichtsscanners momenteel voornamelijk op luchthavens worden gebruikt om passagiers te controleren, overwegen gemeenten zoals Almere en Utrechtse Heuvelrug ze ook te implementeren bij identiteitsbewijsaanvragen vanwege de groeiende identiteitsfraude. Andere gemeenten denken eveneens aan deze stap. Het proces zou zo kunnen verlopen dat eerst de echtheid van het oude document wordt gecontroleerd door een documentscanner, gevolgd door verificatie met een gezichtsscanner om de identiteit van de aanvrager te bevestigen.

Bijzondere persoonsgegevens
Volgens een woordvoerder van de gemeente Utrechtse Heuvelrug moeten er echter nog procesmatige keuzes worden gemaakt voordat het systeem kan worden ingevoerd. Er is nog geen definitieve beslissing genomen over het tijdsbestek van de implementatie, aangezien er eerst tests moeten worden uitgevoerd. Bovendien is het nog onduidelijk of er biometrische gegevens worden opgeslagen. Deze ontwikkeling roept namelijk vragen op over de naleving van de privacywetgeving, aangezien gezichtsscans als bijzondere persoonsgegevens worden beschouwd waar zorgvuldig mee moet worden omgegaan.

Geen wettelijke basis
De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) suggereert dat meer gemeenten overwegen gezichtsscanners te gebruiken, hoewel er momenteel geen wettelijke basis bestaat voor het gebruik ervan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken benadrukt de eigen verantwoordelijkheid van gemeenten op dit gebied en stelt dat als gemeenten gezichtsscanners willen inzetten, zij dit op eigen initiatief en onder hun eigen verantwoordelijkheid moeten doen. Gemeenten zouden een risicoanalyse moeten uitvoeren om te verzekeren dat de inzet van dergelijke technologie voldoet aan de privacywetgeving.

Bron: Beveiligingnieuws.nl

Ook interessant:

onze
klanten