Tweede Kamer wil einde aan problemen in gevangenissen

Einde aan probleem gevangenissen

Uitbraakpogingen, seksrellen, smokkel en medewerkers die worden bedreigd, bespuugd, besprongen en van de trap gegooid.
Volgens medewerkers en vakbonden is dat schering en inslag in de gevangenissen, meldt De Telegraaf. Minister Dekker debatteert hier vandaag over met de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer vindt het hoog tijd dat minister Dekker van Rechtsbescherming gaat optreden tegen de excessen en veel te hoge werkdruk in de gevangenissen. “Hij kan de signalen van het personeel niet langer negeren”, zegt Kamerlid Madeleine van Toorenburg van het CDA tegenover De Telegraaf. Volgens FNV-bestuurder Yntse Koenen zijn alle problemen te wijten aan de te hoge werkdruk voor het personeel en de komst van steeds zwaardere criminelen naar de gevangenissen. Koenen: “Het leidt tot levensgevaarlijke situaties.
De cipiers zijn het dan ook spuugzat en vinden dat nu de politiek aan zet is.”

Oplossingen

De VVD ziet vooral heil in technische oplossingen, zoals meer drugshonden, overdekte luchtplaatsen en gsm-paraplu’s.
De bonden denken echter dat dit weinig uithaalt. ‘Een camera kan niet ingrijpen’. De PVV denkt dat de problemen zijn op te lossen als de bewaarders meer machtsmiddelen krijgen en gebruiken om de gedetineerden ‘keihard aan te pakken’. Van Toorenburg is het met de vakbonden eens dat er meer personeel moet komen.
Ook de Kamerlid Michiel van Nispen van de SP denkt er zo over. “Anders is het wachten op ongelukken.” Volgens minister Dekker neemt het aantal incidenten de laatste jaren juist af. Wel erkent hij de ernst van zware incidenten en de te hoge werkdruk van het personeel. “We blijven kijken welke extra maatregelen genomen kunnen worden, zoals nieuw personeel en verlaging van de administratieve werkdruk.”

Ook interessant:

onze
klanten