Nu al meer plofkraken dan in heel 2021

Tot nu toe zijn er al meer plofkraken op geldautomaten gepleegd dan in heel 2021. Vorig jaar waren het er tien. Nu staat de teller op elf. Dat blijkt uit een telling van ANP/LocalFocus. De meeste plofkraken vonden plaats in Noord-Holland en dan met name in Amsterdam.

ANP/LocalFocus baseert zich op berichtgeving in landelijke, regionale en lokale media in de periode van 2017 tot begin september van dit jaar. In 2019 was de situatie overigens nog een stuk ernstiger. Toen werden 48 geldautomaten opgeblazen. Het werd een stuk minder, toen criminelen hun activiteiten naar Duitsland verplaatsten, maar nu ook daar de beveiliging wordt verbeterd, probeert men het weer in eigen land.

Zelfgemaakte explosieven
De plofkrakers maken gebruik van zelfgemaakte zware explosieven, die aan de buitenkant van de geldautomaat worden bevestigd. Buit levert dit over het algemeen niet op, maar er ontstaat wel veel schade en onrust in de buurt. Het lijkt alsof de criminelen aan het experimenteren zijn met nieuwe methodes, nu gasflessen en zogenoemde pizzaschuiven niet langer het gewenste effect opleveren.

Noord-Holland
Zeven van de elf plofkraken vonden plaats in Noord-Holland. De andere vier vonden plaats in Zuid-Holland, Noord Brabant, Friesland en Gelderland. Sinds 2017 waren er in totaal zeker 151 plofkraken, waarvan 23 in Amsterdam en negen in Utrecht. Het werkelijke aantal kan groter zijn, omdat niet elke plofkraak het landelijke nieuws haalt. Ook zijn aanslagen op geldautomaten in winkels en mislukte pogingen niet meegeteld.

Bron: beveiligingsnieuws.nl

Ook interessant:

onze
klanten