Meer aanslagen bij woningen met zelfgemaakte explosieven

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ziet het gebruik van geïmproviseerde explosieven toenemen bij aanslagen op woningen en voertuigen. Voorheen werden daarbij vooral handgranaten gebruikt, meldt de NOS.

Volgens de EOD gaat het bijvoorbeeld om geïmproviseerde explosieven op basis van illegaal vuurwerk. Vorig jaar moest elf keer zo’n bom onschadelijk worden gemaakt. Dit jaar moest de EOD al zeventien keer ingrijpen. En niet altijd komt de dienst op tijd. Zo vonden afgelopen week in ‘s-Hertogenbosch twee explosies plaats bij woningen. Hetzelfde gebeurde bij een woning in Hoef en Haag, nabij Vianen.

Explosieven versus handgranaten
Tot nu toe waren handgranaten uit het voormalige Oostblok populair. Die werden vooral bij winkels voor de deur gelegd als dreigement of om sluiting door de gemeente te forceren. In 2021 werd de EOD veertien keer ingeschakeld vanwege een aangetroffen handgranaat, maar dit jaar is dat tot nu toe ‘pas’ vier keer gebeurd. De EOD weet niet waarom handgranaten plaats maken voor zelfgemaakte explosieven. Een mogelijkheid is dat criminelen hier door het plegen van plofkraken meer ervaring mee hebben gekregen en dat illegaal vuurwerk makkelijker is te verkrijgen dan handgranaten. De dienst is niet blij met deze ontwikkeling, omdat nooit vooraf is na te gaan hoe een explosief in elkaar zit. Dat maakt een veilige verwijdering extra moeilijk.

bron: beveiligingsnieuws.nl

Ook interessant:

onze
klanten