Op 2 december 2024 is de nieuwste versie van de VRKI 2.0 (Verbeterde Risicoklasse-indeling) gepubliceerd. De VRKI 2.0 speelt een cruciale rol bij het ontwerpen, opleveren en onderhouden van gecertificeerde beveiligingsmaatregelen voor bedrijven en particulieren. Vanaf 1 januari 2025 is de nieuwe versie officieel in gebruik, met een overgangsperiode tot 1 april 2025 waarin ook de versie 2024 nog geldig is.
De VRKI 2.0 versie 2025 bevat een aantal updates die gericht zijn op verduidelijking en verbetering van de richtlijnen. Bij prestatie-eisen glas (tabel 3.2) is de verwijzing naar NEN 5089 verwijderd. Bij prestatie-eisen rolluiken en rolhekken is de verwijzing onder BK4 naar NEN-EN 1929 verwijderd. Er is meer tekst toegevoegd over compartimentering en kluizen (hoofdstuk 4). En kluizen die voldoen aan NEN-EN 1143-1 grade 1 of hoger moeten worden verankerd door een Erkend Verankeraar Kluizen.
Verdere toevoegingen
Toegevoegd is een verduidelijking over inbraaksignaleringssysteem bij bouwkundige compartimenten en kluizen. Een bouwkundig compartiment dient aan alle aanvalszijden te worden voorzien van schildetectie SD3. Onder hoofdstuk 5 een extra kopje toegevoegd over sleutelkluizen in de automotive branche. En onder hoofdstuk 5 is een extra kopje toegevoegd met informatie over een inbraakwerende kluis voor attractieve zaken. Verder zijn tekstuele wijzigingen doorgevoerd in paragrafen 6.4.2.1 t/m 6.4.2.4. (Omvang projectie minimale eisen EL1 t/m EL4). En er zijn enkele wijzigingen in de attractiviteitenlijst met goederen en inventaris doorgevoerd (zie bijlage 1 van de VRKI 2.0 Deel A voor wijzigingen). In algemene zin wordt er nu gesproken over goederen en inventaris (i.p.v. enkel goederen). Tot slot is het intakedocument ingekort tot twee pagina’s en zijn waar nodig tekstuele wijzigingen doorgevoerd.
De VRKI 2.0 wordt beheerd door het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) namens het Verbond van Verzekeraars. Het beheer wordt ondersteund door een deskundigenpanel. Met deze aanpassingen biedt de VRKI 2.0 een sterk verbeterd kader voor risicobeoordeling en beveiligingsoplossingen, afgestemd op de laatste inzichten en praktijkervaringen, aldus het CCV.
bron: beveiliging nieuws.nl