Aanpak van zware criminaliteit asielzoekers faalt

Het is de overheid niet gelukt om het aantal ernstige misdrijven waarbij een asielzoeker als verdachte is aangemerkt te verminderen, meldt MSN Nieuws. Dit zou blijken uit een overzicht van de politieregistraties van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV).

Vorig jaar werden in totaal 4420 misdrijven geregistreerd waarbij een asielmigrant betrokken zou zijn. Dat is weliswaar minder dan in het jaar ervoor, toen het nog om 4996 registraties ging. Maar die afname komt vooral door de daling van het aantal winkeldiefstallen en inbraken en heeft te maken met de lockdown tijdens de coronapandemie. Verder daalde het totaal aantal asielzoekers in die periode van 54.926 naar 49.160.

Zwaardere verdenkingen
Tegenover de daling staat een stijging van de zwaardere verdenkingen. Zo werden asielzoekers in 2020 vaker in verband gebracht met levensmisdrijven. In totaal ging het om 34 registraties voor poging tot moord, terwijl dat er in 2019 nog 32 waren. Een lichte stijging dus, maar dat geldt niet voor zware mishandeling. Daarvan nam het aantal gevallen toe van 56 in 2019 naar 94 in 2020. Ook werden zeventien asielzoekers met een slok achter het stuur geregistreerd, terwijl dat er een jaar eerder zes waren. Het aantal gevallen van ontucht met een minderjarige steeg van één naar drie en verboden wapenbezit kwam dertig keer voor in plaats van 22 keer in 2019. Verder steeg het aantallen registraties van witwassen van acht naar 38.

Zeer gevoelig
De aanpak van criminaliteit door asielzoekers ligt politiek zeer gevoelig. Daarnaast worden eerlijke asielzoekers uit gevaarlijke landen er de dupe van. Voor hen wordt het steeds lastiger om draagvlak voor huisvesting te vinden. Volgens demissionair staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid wordt er hard gewerkt om de overlast en criminaliteit door asielzoekers in de kiem te smoren. Maar in de praktijk lijkt daar weinig van terecht te komen. Ondanks de zogenoemde Aso-COA’s en ketenmariniers blijft het aantal door een kleine groep asielzoekers gepleegde misdrijven zorgwekkend hoog. De politiek tracht dit zoveel mogelijk te verbloemen om het draagvlak voor asielzoekers bij de bevolking te behouden, maar eerder leidde dat tot een grote rel, toen bekend werd dat zaken als moord- en doodslag in de rapportages onder ‘overige misdrijven’ werden geschaard.

bron : Beveiligingsnieuws.nl

Ook interessant:

onze
klanten