SSB Security Systems van Berlo

Waarschuwingssystemen in horeca tegen coronaboetes

Horecaondernemers en cafébezoekers schijnen gebruik te maken van slimme systemen om elkaar te waarschuwen als er handhavers in de buurt zijn om naleving van de coronamaatregelen te controleren. Dat zegt burgemeester Peter Snijders namens Veiligheidsregio IJsselland tegen dagblad De Stentor.

Soms gaat het om bepaalde fluitjes, maar volgens Snijders wordt ook gebruik gemaakt van technologie, zoals een speciale appgroep. In het buitenland schijnt zelfs afgesproken te worden dat bij het draaien van een bepaald liedje iedereen even 1,5 meter afstand moet houden. “De politie en boa’s constateren dat dit in de horecagebieden in ons gebied gebeurt. Dat mensen elkaar waarschuwen. Terwijl we dit natuurlijk doen zodat we samen corona onder controle houden”, klaagt de voorzitter van de Veiligheidsregio. Hij betreurt het dat van de volksgezondheid een soort kat en muis-spel is gemaakt. Verbaasd is hij niet. “Zolang er controles zijn, zijn er al waarschuwingssystemen. Bijvoorbeeld voor als er op het antirookbeleid wordt gehandhaafd.

Niet verboden
Een waarschuwingssysteem is overigens niet verboden in Nederland. De horeca zelf ontkent dergelijke methodes te gebruiken. Ook uit een rondgang van de krant langs kroegen in IJsselland bleek er niets van te bespeuren. Kroeggangers en uitbaters bleken zich over het algemeen netjes aan de regels te houden. Ook horecabond KHN zegt niet op de hoogte te zijn van dergelijke waarschuwingssystemen. Een woordvoerder twijfelt aan het bestaan ervan, omdat het hem erg moeilijk lijkt om snel even alles in orde te maken na een waarschuwing. Toch durft hij ook niet geheel uit te sluiten dat ondernemers en bezoekers elkaar waarschuwen. De branchevereniging ziet trouwens liever dat gehandhaafd wordt op excessen, in plaats van op kleine overtredingen. Volgens de bond is het zeker niet onveilig in de horeca en doen de ondernemers alles om besmettingen te voorkomen.

Bron: Beveiligingsnieuws.nl

Ook interessant:

onze
klanten