Zomercampagne tegen inbrekers

Met het mooie weer in het vooruitzicht, trekken we er de komende weken weer massaal op uit: even uitwaaien op het strand, een terrasje pikken in een leuke stad of met het hele gezin naar de dierentuin.
Een dagje onbekommerd genieten: heerlijk natuurlijk.
Maar geen vrijbrief om ook je verstand op ‘uit’ te zetten.
Dagjesmensen vormen namelijk een verleidelijke prooi voor het dievengilde.

Daarom start het Politiekeurmerk een zomercampagne om mensen bewust te maken en hen tips te geven hoe ze diefstal en inbraak kunnen voorkomen.

Ook bij een dagje uit

Insluipers, autokrakers, tasjesdieven, ze weten als geen ander dat mensen met de zomer in hun bol vaak net wat minder alert zijn dan anders.
Dat begint al bij het verlaten van de woning, vertelt Lilian Tieman van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).
“De meeste mensen zullen, voordat ze op vakantie gaan, nog eens extra controleren of alle ramen en deuren goed zijn afgesloten en misschien de buren gevraagd hebben om een oogje in het zeil te houden. Maar wie doet datzelfde bij een dagje uit?”

Neem weinig mee

Ook is er in de campagne aandacht voor de auto waar mensen vaak hun waardevolle spullen achterlaten. Het Verbond van Verzekeraars adviseert mensen niet voor niets om waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis te laten.
Een andere tip is om de auto het liefst op een veilige, drukbezochte parkeerplaats te zetten.
“Een parkeerplekje in een verlaten straat iets verderop, is waarschijnlijk goedkoper.
Maar daar is ook minder sociale controle, laat staan beveiliging aanwezig.