Voor 8 miljoen euro beslag gelegd in witwasonderzoek

Tientallen agenten zijn op 14 maart tientallen panden binnengevallen in het kader van een groot witwasonderzoek. Zij werden daarbij ondersteund door medewerkers van Defensie en inspecteurs van de fiscale opsporingsdienst FIOD.

Voorlopig is voor 8 miljoen euro beslag gelegd op onroerend goed, waaronder een megadiscotheek in het Duitse Meppen, woningen in Nederland en een appartement op Sint Maarten, meldde de politie.
Miljoenen euro’s witgewassen

Bij de invallen wordt volgens de politie gezocht naar financiële administratie. Verscheidene auto’s zijn in beslag genomen, waaronder kostbare Porsches. Ook is beslag gelegd op gasalarmpistolen, fietsen, scooters en zelfs een complete sauna. Er zouden miljoenen euro’s zijn witgewassen.
Zwaartepunt van de actie in Zuidoost-Drenthe

De actie is nog niet afgerond. Het zwaartepunt van de actie ligt in Zuidoost-Drenthe, maar ook op andere plaatsen in Nederland, België, Duitsland en Sint-Maarten worden huiszoekingen gedaan. Zo zijn dertig panden doorzocht. Tot nog toe werden vijf personen aangehouden.
Verdacht uitgavepatroon leidde tot aanhouding

De verdachten kwamen in april 2016 in het vizier na aanhouding van twee van hen door de politie Amsterdam. Volgens de politie bleek daaruit een uitgavenpatroon dat niet passend leek bij hun inkomsten. Bij hun aanhouding in de buurt van Amsterdam werd ruim 100.000 euro aangetroffen, terwijl geen aannemelijke verklaring werd gegeven voor de herkomst. In het daaropvolgende onderzoek is volgens de opsporingsautoriteiten steeds duidelijker geworden dat er met vermoedelijk crimineel geld geïnvesteerd is in onder andere onroerend goed, voertuigen en reizen.

bron: Security Management