Politie krijgt uitschuifbare wapenstok

Politieagenten krijgen in de tweede helft van 2018 een uitschuifbare wapenstok ter vervanging van de huidige korte stok. Uit eerdere testen bleek dat met de nieuwe stok minder geweld nodig is.

Ook zou de wapenstok effectiever zijn in het bewaren van de openbare orde. Met de langere uitgeschoven stok kunnen groepen en individuen op iets grotere afstand onder controle gehouden worden.

Nieuw politie-uniform deed agenten struikelen over eigen knuppel

De komst van de stok werd al in 2016 aangekondigd, maar nu is er ook daadwerkelijk een bestelling geplaatst. In april 2016 bleek dat het nieuwe politie-uniform (dat in 2014 werd ingevoerd) een fout bevatte. Door die fout struikelden dienders over hun eigen knuppel. Eén agente raakte gewond en sleepte de politietop voor de rechter. Die gaf de agente gelijk en sprak van een ‘ondeugdelijk en daardoor gevaarzettend uniform’.

Makkelijker te dragen

De politie had daardoor al langer de wens om een nieuwe wapenstok te introduceren. Ook werd er al eens met de stok geëxperimenteerd tijdens horecadiensten. De uitschuifbare stok heeft als voordeel dat deze makkelijker te dragen is. Hij is gemaakt van harder materiaal en daarom effectiever in gebruik. Uitgeschoven is de nieuwe stok 51 centimeter, de huidige stok is 40 centimeter. De nieuwe stok is met de ingeschoven lengte van 21 centimeter.

Proportioneel geweld

De politie verwacht dat met deze wapenstok minder geweld hoeft te worden gebruikt dan met de huidige stok. Uit een eerdere proef bleek namelijk dat het dreigen met de uitschuifbare wapenstok al effect heeft. Mensen deinzen al terug zodra ze het geluid horen van het uitschuiven van de stok. Het gebruik van de wapenstok wordt gezien als proportioneel geweld.

De nieuwe wapenstok wordt in Duitsland gemaakt.

bron: Security Management