Jacht op 'mobiele bandieten' die het gemunt hebben op vrachtwagens

Het aantal aangiftes en tips over diefstal van de inhoud van vrachtwagens op de A67 stijgt. Volgens de politie gaat het om rondtrekkende mobiele brigades van dieven en is er sprake van een waterbedeffect.

Waterbedeffect
Dit meldt Omroep Brabant op basis van bronnen binnen de politie. "Als de politie op 1 plek de controle opvoert, verplaatsen deze bendes zich naar een ander gebied. Het zogenoemde waterbedeffect. Dat gebeurde bijvoorbeeld met de overlast van gebedel in de treinen. Vanaf het moment dat er actief werd gecontroleerd, verdwenen de bendes uit Nederland maar kregen we juist veel meldingen uit omringende landen."
Dure lading
De dieven zijn vooral geïnteresseerd in dure lading van vrachtwagens. Dennis Janus van de Nationale Politie: "Ze richten zich meestal op elektronica en andere duurdere producten die vrij eenvoudig te verkopen zijn." De A67 is een belangrijke vervoersader voor vrachtverkeer tussen de Antwerpse haven en het Duitse achterland.

Janus adviseert weggebruikers om direct 112 te bellen als zij verdachte situaties of personen zien. "Dit zijn bijvoorbeeld mensen die een beetje rondsnuffelen op een parkeerplaats bij een benzinepomp. En op bepaalde momenten van de dag heeft de meerderheid van de mensen niet zoveel te zoeken op zo’n tankstation."

Barrièremodel mobiele bendes
Met het barrièremodel mobiele bendes van het CCV kunnen de veiligheidspartners in kaart brengen welke barrières ze kunnen opwerpen tegen deze rondtrekkende bendes. Het gehele criminele proces wordt in kaart gebracht en per onderdeel wordt gekeken wie een mogelijkheid heeft om in te grijpen.