Internetcriminelen proberen via Facebook malware op je computer te installeren. Als lokaas gebruiken oplichters een nepfilmpje over de scheiding van Brad Pitt en Angelina Jolie.

De titel die voor de video wordt gebruikt, luidt: 'Brad Pitt Secretly Caught On Camera Abusing His Daughters.' Klikken op de link betekent dat je nog maar een kleine stap verwijderd bent, voordat je slachtoffer wordt van infectie door malware.

Werking link

Als je op de link van het bericht klikt, kom je op een website uit die exact lijkt op een Facebook-pagina. De site vraagt je vervolgens een update van de Flash Player te installeren, omdat je het filmpje anders niet zou kunnen bekijken. Geef geen toestemming om het te installeren! Je downloadt namelijk geen videospeler, maar in plaats hiervan wordt malware geïnstalleerd. Deze stuurt ongemerkt allerlei vertrouwelijke gegevens door, zoals wachtwoorden en bankinformatie, met alle gevolgen van dien. De link naar de video wordt vervolgens automatisch op jouw Facebook geplaatst, waardoor jouw vrienden ook verleid worden te klikken.

Verplichte enquête

Er is nog een andere manier waarop criminelen geld verdienen met deze scam. Bij deze variant moet je het filmpje delen op jouw Facebook, voordat je het kunt bekijken. Vervolgens blijkt dat je ook nog een korte enquête moet invullen. Pas daarna blijkt dat de video helemaal niet bestaat. Jouw gegevens worden verkocht en de fraudeurs strijken provisie op.

Controleren domeinnaam

Het belangrijkste advies wat kan worden meegegeven, is de domeinnaam altijd goed te controleren op echtheid. Als het niet om een website gaat waar je eerder van hebt gehoord, zoals in dit geval bij Facebook, dan kan je er vanuit gaan dat het om een gevaarlijke website gaat. Ben jij erin getrapt en vermoed je dat je malware op je computer hebt? Controleer dan je harde schijf op virussen en verander direct al je wachtwoorden, bij voorkeur via een andere computer.

Bron: scam-detector.com