Geweld zorgt vaker voor burn-out op spoedeisende hulp

Personeel van de spoedeisende hulp is bevlogen, maar velen zijn een burn-out nabij.
Vooral het steeds heftiger wordende geweld is daar debet aan, zo schrijft Trouw op basis van gesprekken met het Haga Ziekenhuis in Den Haag.

Artze Prins, de manager van de Haagse spoedpost, maakt zich grote zorgen over de komende dagen.
Vuurwerkellende en ijzel zorgen voor een nog grotere drukte op zijn nu al chronisch overbelaste afdeling. “Maar minder voorspelbaar is het geweld”, zegt hij in Trouw. “Het is echt een groot probleem.
Vroeger was het er ook, maar het wordt heftiger.” Prins wijt het aan een combinatie van drank, verdovende middelen en lichamelijke klachten.
Hij noemt als voorbeelden iemand die met een honkbalknuppel de apotheek even aan diggelen slaat en door een arrestatieteam in zijn been geschoten moet worden zodat hij aangehouden kan worden. “En dat voor een patiënt die toch naar het ziekenhuis kwam om er lichamelijk beter uit te gaan.
Zo grof gaat het vaak niet, maar ‘klanten’ die het personeel allerlei ziektes toewensen, dat is tegenwoordig vrij normaal.”

Onderbroken pauzes

Patiënten zijn ook mondiger geworden en hebben steeds minder geduld.
Personeel heeft recht op pauze, maar dat wordt door de wachtenden niet in dank afgenomen.
Pauzeren in een aparte ruimte wil het ziekenhuis niet, omdat er dan minder toezicht is. Bovendien moeten medewerkers ook in hun pauze direct kunnen handelen als dat nodig is. Iemand die met een zwaar trauma binnenkomt,
kan niet wachten tot de pauze voorbij is. Volgens Prins is dit tegenwoordig vaker regel dan uitzondering. Hij hoopt dat de openstaande vacatures snel worden vervuld.