December is topmaand voor inbrekers

In de donkere herfst- en wintermaanden hebben inbrekers het vooral op kleine gemeenten voorzien. In sommige gemeenten stijgt het aantal inbraken en pogingen tot inbraak in de donkere maanden zelfs met 80 procent, zo blijkt uit een onderzoek van het AD.

De krant analyseerde ruim 50.000 meldingen in de afgelopen jaar. Daaruit blijkt dat het aantal woninginbraken in bijna het hele land toeneemt in de maanden november tot en met februari. December is voor inbrekers de topmaand.

Stijging aantal woninginbraken het grootst in dorpen

Het verschil met de lichtere maanden is het grootst in de kleine gemeenten. Terwijl in grote steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag het aantal inbraken met zo’n 35 procent toeneemt in de winter, is de stijging in de kleinste gemeentes rond de 70 procent.

Steeds meer rondtrekkende dievenbendes

Dit heeft volgend de politie te maken met de trend dat mobiele bendes door het land trekken om inbraken te plegen. Daarnaast worden inbrekers in de grote steden de laatste vijf jaar extra goed in gaten gehouden. Dat dwingt ze hun werkgebied te verleggen. Ook rondtrekkende dievenbendes uit Oost-Europa en zelfs uit Zuid-Amerika slaan toe in Nederland.

Bron: Security Management