Cameratoezicht in de zorg

Zorgorganisaties zetten camera’s in als extra tool tijdens nachtrondes, bij dwaaldetectie of zorg op afstand. Daar horen we de laatste jaren veel over. Maar cameratoezicht kan ook ingezet worden voor een geheel ander doel, namelijk om eigendommen van medewerkers, cliënten en bezoekers te beschermen én het veiligheidsgevoel te vergroten.

Hoffmann Bedrijfsrerecherche – dat in heel het land camera’s installeert in zorghuizen – kreeg in 2016 te maken met een recordaantal aanvragen (140), zo laat het bedrijf eerder dit jaar weten in een persbericht. Het betrof opvallende camera’s die vaak bij de receptie worden geplaatst om dieven af te schrikken én verborgen camera’s. Deze zogenaamde spycams worden ingezet om stelend personeel in de kraag te vatten. Ze bevinden zich bijvoorbeeld in grootmoeders klok of tussen oude encyclopedieën op een cliëntenkamer.

Spycam om personeelslid te betrappen

Ruim twee jaar geleden zette Zorggroep Noordwest-Veluwe – gericht op ouderenzorg zowel binnen als buiten de zorgcentra in de gemeenten Harderwijk, Ermelo, Putten en Nunspeet – voor de eerste keer een spycam in, verstopt in de kamer van een van de cliënten. De organisatie had namelijk het vermoeden dat een personeelslid stal en dus werd deze uitzonderlijke maatregel getroffen. Uiteraard in samenspraak met de cliënt en diens familie. De opzet slaagde; de dader werd betrapt en ontslagen en de zorggroep deed aangifte.

Camera’s ingezet om veiligheidsgevoel van medewerkers te vergroten

Vandaag de dag maakt de zorgorganisatie nog steeds gebruik van camera’s, maar vooral ten behoeve van het veiligheidsgevoel van medewerkers. GerJan Stam, hoofd ICT, vertelt: “De camera’s bevinden zich in algemene ruimten op twee van de in totaal twaalf locaties. Medewerkers gaven aan zich niet altijd veilig te voelen op het moment dat ze zich alleen op een afdeling bevinden tijdens een avond- of nachtdienst. Bang dat ongure types zomaar binnen zouden kunnen stappen. Om dit gevoel direct weg te nemen, besloten we camera’s in te zetten. Indien nodig, kunnen we de beelden terugkijken met de politie.”