54% van de aangiftes verdwijnt in de prullenbak

In Den Haag wordt meer dan de helft van de aangiftes in behandeling genomen. Alle andere politiekorpsen lukt dat niet. Uitschieter is Amsterdam, daar verdwijnt 65 procent van de aangiftes in de prullenbak. Gemiddeld gebeurt er in Nederland met 54 procent van de aangiftes niets, bevestigt journalistiek onderzoeksbureau LocalFocus na berichtgeving in diverse media.

In 2016 registreerde de politie 930.000 misdrijven, 511.000 zaken legde de politie af, bijvoorbeeld omdat er geen dader in beeld was.
Simpel en strakkere controle

Den Haag heeft twee belangrijke redenen voor het verschil. Ten eerste heeft het korps het doen van aangifte versimpeld. “Agenten kunnen aangiftes opnemen via een speciale app op hun diensttelefoon.” Daarnaast houdt de korpsleiding de vinger aan de pols. “Als we verschillen zien bij de basisteams in de hoeveelheid aangiftes die in behandeling worden genomen, hebben we een gesprek”, zegt een woordvoerder.

Den Haag gebruikt ook het regionale tv-programma Team West van Omroep West om tips te vergaren.
Specifieke problemen in de hoofdstad verklaring voor koppositie

Amsterdam verklaart de koppositie door “ontwikkelingen als radicalisering, terrorisme en de vluchtelingenstroom vormen een fundamentele verzwaring van de politietaken in de stad”. Bovendien komen er steeds meer toeristen en andere bezoekers naar de stad. “Amsterdam heeft te maken met zo’n 17 miljoen bezoekers per jaar,” verklaart politiewoordvoerder Jean Fransman.
Daling aantal opgehelderde misdrijven

Data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat de politie er slechter in slaagt misdrijven op te lossen. In 2010 werd nog bijna 30 procent van de misdrijven opgehelderd, vorig jaar was nog maar 22 procent.